Uitgelicht
“Srefidensi
…
volk,
…
na de maanden
die het jaar afsluiten
beginnen andere
die gehoor zullen geven
aan de roep om iets nieuws
…”
Dichtregels van Trefossa.
Trefossa, pseudoniem van Henri Frans de Ziel is de man die de tekst van het Sranang deel van het Surinaamse volkslied geschreven heeft.
De titel van dit gedicht is Srefidensi.
Dat betekent zelfstandigheid.
Op 25 november is het 45 jaar geleden dat Suriname zelfstandig werd.
Johan Ferrier had het liever niet over de onafhankelijkheid van Suriname, maar over srefidensi, de zelfstandigheid van het land. “Geen mens, geen land, geen volk en geen continent is onafhankelijk. De kern van het leven is je ervan bewust te zijn dat je anderen nodig hebt. Alleen met anderen kan je als mens verder komen, tot bloei en ontwikkeling komen. Worden wie je in wezen bent, door het ont-wikkelen van de kern.”
Hij gebruikte het woord zelfstandigheid.
Suriname werd zelfstandig.
Daarbij wees hij erop dat de compositie van het Surinaamse woord voor zelfstandigheid precies de kern weergeeft van wat er op 25 november 1975 gebeurde. “Srefi den si”. “Zelf, opdat men het ziet”. Oftewel, laat de wereld zien dat je het zelf kan. Toon je eigen kracht.
De opdracht van de Srefidensi, die land en volk van Suriname 45 jaar geleden vol vertrouwen op zich nam, staat nog steeds.
Laten zien dat we het zelf kunnen, dat we een prachtig en krachtig land en volk zijn.
Het zal niet gemakkelijk zijn.
Dat wisten we, 45 jaar geleden.
In die 45 jaar gebeurde er veel. Veel hadden we niet voorzien, veel hebben we zeker niet gewild.
Maar alles is onderhevig aan verandering en nu zijn er nieuwe kansen.
Zoals Trefossa zegt:
na de maanden die het jaar afsluiten,
beginnen er andere,
die gehoor zullen geven
aan de roep om iets nieuws.
Wij, mensen die ons verbonden voelen met Suriname, horen die ‘roep om iets nieuws' en zien de mogelijkheden van deze ‘andere maanden die nu beginnen'.
Wij, Stichting Johan Ferrier Fonds, dragen heel graag ons steentje bij, door het steunen van mensen en organisaties in Suriname die, ook juist nu, kansen en mogelijkheden zien om ontwikkeling te bevorderen door het versterken van onderwijs en cultuur.
Samen met jullie, onze (vaste) donateurs steunen we initiatieven die de kracht en potentie van het land zichtbaar willen maken.
Dankzij jullie kunnen we projecten steunen die werkelijk verschil kunnen maken voor mensen in Suriname.
En om de wereld te laten zien, wat de kracht is van Suriname
Srefi, den si.
« terug | deel dit artikel op: |
De kinderen van Johan Ferrier: Het voortzetten van een nalatenschap
In dit artikel van EW Magazine worden de kinderen van Johan Ferrier belicht. Het artikel gaat in op hoe zij de nalatenschap van hun vader, de eerste president van Suriname, in ere houden. Samen werken zij aan het levend houden van de idealen van Johan Ferrier, zoals gelijkwaardigheid en gemeenschapszin. | lees meer »
Johan Ferrier Fonds: Een inspirerend 2025 in het vooruitzicht
Wat brengt 2025 voor Suriname en het Johan Ferrier Fonds? Lees over onze plannen, zoals de Johan Ferrier Lezing op 11 mei 2025 a.s. met Gerard Spong en Alida Dors, en onze blijvende inzet voor educatie en groei. | lees meer »
ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) Het Johan Ferrier Fonds is ANBI erkend. Dit betekent dat donaties en giften aan het fonds fiscaal aftrekbaar zijn. Neem voor meer informatie contact op met het Johan Ferrier Fonds. website: www.anbi.nl |
Joan Ferrier Joan Ferrier studeerde orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Na haar studie werkte ze bij het Sociaal Agogisch Centrum 'Het Burgerweeshuis'. Zij werkte aan de Universiteit van Amsterdam en doceerde transculturele Pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Tussen 1998 en 2012 was zij directeur van E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit (www.e-quality.nl ). In 2012 is Equality gefuseerd met Aletta/Atria. Joan was vervolgens voorzitter van de Stichting Herdenking Slavernijverleden die alle activiteiten rondom 150 jaar afschaffing van de slavernij coördineerde. In 2008 kreeg Joan Ferrier uit handen van de Rotterdamse burgemeester Opstelten de EZVN-Award uitgereikt voor Zwarte Vrouwelijke Manager 2008. In 2011 ontving zij een Koninklijke Onderscheiding en werd Joan Ferrier benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Joan overleed op Internationale Vrouwendag, 8 maart 2014. |