logo
Johan Ferrier
Srefidensi

Srefidensionafhankelijkheid

volk,

na de maanden
die het jaar afsluiten
beginnen andere
die gehoor zullen geven
aan de roep om iets nieuws
…”

Dichtregels van Trefossa.
Trefossa, pseudoniem van Henri Frans de Ziel is de man die de tekst van het Sranang deel van het Surinaamse volkslied geschreven heeft.

De titel van dit gedicht is Srefidensi.
Dat betekent zelfstandigheid.
onafhankelijkheid
Op 25 november is het 45 jaar geleden dat Suriname zelfstandig werd.

Johan Ferrier had het liever niet over de onafhankelijkheid van Suriname, maar over srefidensi, de zelfstandigheid van het land. “Geen mens, geen land, geen volk en geen continent is onafhankelijk. De kern van het leven is je ervan bewust te zijn dat je anderen nodig hebt. Alleen met anderen kan je als mens verder komen, tot bloei en ontwikkeling komen. Worden wie je in wezen bent, door het ont-wikkelen van de kern.”

Hij gebruikte het woord zelfstandigheid.
Suriname werd zelfstandig.
Daarbij wees hij erop dat de compositie van het Surinaamse woord voor zelfstandigheid precies de kern weergeeft van wat er op 25 november 1975 gebeurde. “Srefi den si”. “Zelf, opdat men het ziet”. Oftewel, laat de wereld zien dat je het zelf kan. Toon je eigen kracht.

De opdracht van de Srefidensi, die land en volk van Suriname 45 jaar geleden vol vertrouwen op zich nam, staat nog steeds.
Laten zien dat we het zelf kunnen, dat we een prachtig en krachtig land en volk zijn.

Het zal niet gemakkelijk zijn.
Dat wisten we, 45 jaar geleden.
In die 45 jaar gebeurde er veel. Veel hadden we niet voorzien, veel hebben we zeker niet gewild.

Maar alles is onderhevig aan verandering en nu zijn er nieuwe kansen.
Trefossa
Zoals Trefossa zegt:

na de maanden die het jaar afsluiten,
beginnen er andere,
die gehoor zullen geven
aan de roep om iets nieuws.

Wij, mensen die ons verbonden voelen met Suriname, horen die ‘roep om iets nieuws' en zien de mogelijkheden van deze ‘andere maanden die nu beginnen'.

kracht van SurinameWij, Stichting Johan Ferrier Fonds, dragen heel graag ons steentje bij, door het steunen van mensen en organisaties in Suriname die, ook juist nu, kansen en mogelijkheden zien om ontwikkeling te bevorderen door het versterken van onderwijs en cultuur.

Samen met jullie, onze (vaste) donateurs steunen we initiatieven die de kracht en potentie van het land zichtbaar willen maken.

Dankzij jullie kunnen we projecten steunen die werkelijk verschil kunnen maken voor mensen in Suriname.
En om de wereld te laten zien, wat de kracht is van Suriname

Srefi, den si.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Actueel

Wan Bun 2024 gewenst!
2024 stelt ons voor grote uitdagingen.¬†Zeker ook in Suriname.¬†Wij richten de blik op een jaar waarbij het belang van de gemeenschap voorop staat. Samen gaan we er een mooi jaar van maken.  |  lees meer »

48 jaar onafhankelijk Suriname
...omdat we alleen zo verder kunnen komen, als volk, als natie en als wereldbevolking. Tegen de krachten van geweld, versplintering, polarisatie en destructie. Net als 48 jaar geleden. Srefi, den si.  |  lees meer »

Video