logo
Johan Ferrier
Stichting Bovenlandse Indianen: met steun van JFF

Stichting Bovenlandse Indianen Suriname

BISDe naam Stichting Bovenlandse Indianen Suriname (BIS) geeft aan om wie het gaat.
Die ‘Bovenlandse Indianen' zijn de minder dan drieduizend Tarëno (Trio), Akoerijo en Wajana Indianen die in ongeveer 10 dorpen het zuidelijke deel van Suriname bewonen.

De Stichting BIS werd in 1989 in het leven geroepen door Gert en Ali Tromp en Cees en Ineke Koelewijn. Zij werkten tussen 1972 en 1986 elk 8 jaar lang in de dorpen Tepoe en Kwamala Samoetoe aan alfabetisering, onderwijs en waren als manusjes-van-alles actief in allerlei buitenschoolse bezigheden en maatschappelijk opbouwwerk.

Doel
BIS - Toepoe windstilDoel van de stichting BIS is de inheemsen in het Zuiden van Suriname te onder-steunen op terreinen waar ze door afwezigheid van middelen en/of gebrek aan andere onmisbare ondersteuning zelf niet of niet volledig in staat zijn hun eigen boontjes te doppen. BIS informeert over de doelgroep via deze website, nieuws-brieven, flyers, lezingen (voor verenigingen, kerken en scholen), publicaties en interviews.
De informatievoorziening mikt op twee doelen: bewustwording en fondsenwerving voor de kleinschalige projecten in Suriname. De projectkeuzes komen in het algemeen tot stand na overleg en in samenwerking met vertegenwoordigers van de plaatselijke dorpsraad, stichting(en), schoolleiding, kerkenraad, verhalenvertellers, kruidenkundigen en andere lokale actievelingen met dromen en praktisch uitvoerbare ideeën.

Samenvattend: BIS wil 'Helpen waar geen helper is' , onderweg meedenken en meehandelen bij problemen en uitdagingen, maar niet meewerken aan projecten die eigen inzet en eigenwaarde smoren en leiden tot meer afhankelijkheid en ontwikkelingshulpverslaving.


Lees meer over deze stichting op de website: www.indianensuriname.nl.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Actueel

Wan Bun 2024 gewenst!
2024 stelt ons voor grote uitdagingen. Zeker ook in Suriname. Wij richten de blik op een jaar waarbij het belang van de gemeenschap voorop staat. Samen gaan we er een mooi jaar van maken.  |  lees meer »

48 jaar onafhankelijk Suriname
...omdat we alleen zo verder kunnen komen, als volk, als natie en als wereldbevolking. Tegen de krachten van geweld, versplintering, polarisatie en destructie. Net als 48 jaar geleden. Srefi, den si.  |  lees meer »

Video