logo
Johan Ferrier
In memoriam: Joan Ferrier

In Memoriam - Joan Ferrier

Joan FerrierOegstgeest, 10 maart 2014

Op 8 maart 2014 is voorzitter en initiatiefnemer van stichting Johan Ferrier Fonds, Joan Ferrier, op 60-jarige leeftijd overleden. Het bestuur van stichting Johan Ferrier Fonds is geschokt en ontroerd door dit trieste nieuws. Joan vormde met haar enthousiasme, energie, visie en authentieke betrokkenheid bij de Surinaamse samenleving het kloppend hart van de stichting. Het bestuur is Joan dankbaar voor haar onmiskenbaar grote inzet voor de stichting.

Grote liefde voor Suriname
Suriname heeft als haar geboorteland en land van haar (voor)ouders altijd een bijzondere plek in Joan's hart gehad. Haar persoonlijke en oprechte betrokkenheid bij Suriname en vooral bij de Surinamers, was enorm. Suriname was en is een land vol economische en culturele mogelijkheden en kansen. Een groeidiamant in Zuid-Amerika waar het leven even ontspannen als enerverend kan zijn. Maar het zijn de mensen, die het verschil tussen ‘dromen' en ‘doen' maken. Bijdragen aan de emancipatie, empowerment en talentontwikkeling van de Surinamer vormde daarom voor Joan de sleutel tot het succes. Terecht trots was ze daarom op de eerste succes van stichting Johan Ferrier Fonds: het verzorgen van een financiële bijdrage aan de Nationale Volksmuziekschool. Door deze bijdrage kon de virtuele concertzaal heringericht worden en kunnen vele Surinaamse kinderen hun muzikale talenten ontplooien – óók kinderen met een audiovisuele beperking. Het was Joan die zich achter de schermen hard heeft gemaakt om projecten als deze in Suriname voor Surinamers te realiseren.

De stichting gaat door in haar geest
Het Johan Ferrier Fonds werd opgericht in 2009 in naam en ter ere van Johan Ferrier, de laatste gouverneur en eerste president van Suriname, op initiatief van zijn dochter Joan Ferrier. Nu na het overlijden van Joan Ferrier bouwt het fonds niet alleen voort op het gedachtengoed van Johan Ferrier, maar ook op dat van Joan Ferrier. Het Johan Ferrier Fonds zet haar activiteiten onverminderd voort in de geest van de beide bevlogen pedagogen, zowel Johan als Joan Ferrier, om zo blijvend bij te dragen aan de maatschappijopbouw en cultuur van in Suriname.

Over Joan Ferrier
Drs. Joan Mary Ferrier, geboren op 14 december 1953 in Paramaribo, is op 8 maart 2014 in haar woonplaats Oegstgeest overleden. Joan Ferrier was voorzitter van Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013. Tussen 1998 en 2012 was ze directeur van E-Quality, het kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit. Daarnaast was ze bestuurslid van velerlei maatschappelijke organisaties. Ook was ze initiatiefnemer en voorzitter van stichting Johan Ferrier Fonds. Een fonds dat ze in 2009 oprichtte ter ere van haar wijlen vader Johan Ferrier; de laatste gouverneur en eerste president van de Republiek Suriname.

Joan Ferrier werd in 2011 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar inzet op het terrein van emancipatie, gezin en diversiteit. In 2013 ontving ze van het stadsbestuur van Amsterdam de Frans Banninck Cocq erepenning; een penning die wordt uitgereikt aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. In 2008 werd Joan Ferrier verkozen tot ‘zwarte vrouwelijke manager' van het jaar.

Lees/bekijk ook:
 •  Parool 10/03/2014: ten slotte Joan Ferrier 1953 - 2014
 •  Waterkant: Joan Ferrier op 60 jarige leeftijd overleden
 •  One World: Een diepe buiging voor Joan Ferrier

 

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Actueel

Jubileumlezing Johan Ferrier Fonds + De Nieuwe Kerk
In aanloop naar De Grote Suriname-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk houdt Cynthia McLeod op 15 september 2019 de jubileumlezing, ter gelegenheid van 10-jarig bestaan Johan Ferrier Fonds. Programma & Kaartverkoop via DNK!  |  lees meer »

Surinaamse code behoorlijk bestuur hard nodig
Een overheid waarop burgers niet kunnen bouwen en vertrouwen, bedreigt de toekomst van Suriname, zo schrijft de vice-voorzitter van het Johan Ferrier Fonds.  |  lees meer »

Video