logo
Johan Ferrier
Project: Beauty Verhalen Salon

MOENGO FESTIVAL

• Lees het volledige verslag
• Bekijk alle foto's

In het kader van het Moengo festival of theatre and dance, onder leiding van Marcel Pinas, dat in september 2014 in Moengo plaatsvond maakte theatermaakster Sophia Jonker een digitale installatie waarin zes verhalen van Moengonezen in drie verschillende fasen van migratie te beluisteren waren. Twee verhalen van Marrongezinnen die in Nederland wonen, twee van gezinnen wonend in Moengo en twee van gezinnen uit één van de dorpen aan de Cotticarivier. Sophia richt zich binnen de verhalen op datgene wat ouders vanuit de marroncultuur overdragen aan hun kinderen. Ze vroeg hen hoe zij zijn opgevoed en wat zij hiervan weer overdragen aan hun kinderen. En in hoeverre het vertrekken vanuit een dorp naar Moengo of naar Nederland daar invloed op heeft gehad.

BEAUTY VERHALEN SALON – MOENGO FESTIVAL In 2011 en 2012 werkte Sophia als theaterdocent bij Jeugdtheaterschool On Stage. Tijdens haar verblijf in Suriname raakte ze in contact met Marcel Pinas. Hij nam haar mee naar Moengo en enkele dorpen in de omtrek. Sophia raakte direct onder de indruk van de tradities en gebruiken binnen de marroncultuur. Daarnaast ervoer ze dat het woord ‘marron' niet altijd een even positieve lading heeft in de Surinaamse samenleving. Met haar installatie wil ze de schoonheid van de cultuur benadrukken en delen met de bezoekers van het festival. De gesprekken over een toekomstige samenwerking tussen Tembe Art en Zina ontstonden als vanzelfsprekend en in augustus dit jaar gaat hun samenwerking van start.

De installatie op het Moengo festival of theatre and dance, die de naam Beauty Verhalen Salon (BVS) draagt, is een performance waarbij het publiek onder het genot van een handmassage, afgesloten voor de buitenwereld in opperste concentratie, via een koptelefoon kan luisteren naar het intieme levensverhaal van een ander. De Beauty Verhalen Salon werd aangeboden aan lange tafels waar het publiek bij aan mag schuiven. De combinatie van de liefdevolle aanraking en het soms heftige, maar inspirerende verhaal maakte indruk op zowel gever als ontvanger.

Speciaal voor Moengo maakte Sophia van deze BVS een nieuwe Surinaamse versie. Zij werkte bovendien samen met timmermannen en naaisters uit Moengo om de installatie vorm te geven op een manier die past bij het gebied en de marroncultuur.

De BVS is ontwikkeld binnen het theatergezelschap Zina, waar Sophia deel van uit maakt. Zina is een Kunst en Cultuur Platform voor Zachtmoedige Confrontatie van het Dagelijkse soms Rauwe maar Wonderschone leven en een initiatief van Adelheid Roosen, Myriam Sahraoui, Nazmiye Oral en Elly Ludenhoff.

Binnen de performances van Zina laten mensen vanuit de eigen cultuur hun stem horen. De ervaringen die zij met elkaar delen leggen de basis voor een dialoog over de beeldschone verschillen tussen mensen, de erkenning van ieders traditie en achtergrond en de herkenning van de verschillende culturen in jezelf. De door Sophia verzamelde audioverhalen zullen na het project ook in Nederland ingezet worden binnen volgende projecten van Zina.

Naast het maken van de installatie zal Sophia workshops geven aan kinderen en vrouwen in Moengo. In deze workshops wordt gewerkt aan het theatraal vormgeven aan hun persoonlijke verhaal.

U kunt Sophia's ervaringen nalezen op haar weblog.
Of via Zinaplatform op facebook en op: www.zinaplatform.nl

Foto's

  Beauty Verhalen Salon
Project verhalenmarkt tori wowojo

aantal foto's: 15  |  bekijk
« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Actueel

Wan Switi Srefidensi
Op deze dag is het 46 jaar geleden dat Suriname zelfstandig werd en dr. Johan H.E. Ferrier de eerste President van de nieuwe republiek werd.  |  lees meer »

CBF Erkend Goed Doel
Het Johan Ferrier Fonds is door het CBF Erkend als Goed Doel en daar zijn we trots op!  |  lees meer »

Video