logo
Johan Ferrier
Project: Cririus Onderwijsmanagement

Erfgoed is overal.

Erfgoed

Lopen we zelf niet dagelijks langs een bijzondere kerk of door een natuurreservaat met oeroude bomen? Of draag je een mooi sieraad die je van je opa of oma hebt geërfd. Erfgoed leert ons iets over het verleden. Hoe leefden, woonden en werkten mensen in een bepaalde periode? Dat erfgoed is voor ons van waarde. Het is de moeite van het bewaren waard.

Grontapu Gudu dati na you:
Wereld erfgoed dat ben jezelf is de zinspreuk van de website http://youthheritage.sr.

In dit project staat erfgoed en bijbehorende website centraal.

De website is speciaal  ontwikkeld voor  jongeren in Suriname om meer kennis te verzamelen over het erfgoed in eigen land. Jongeren leren over hun voorouders. Hoe de voorouders daar samen kwamen, over de historische en nieuwe gebouwen, over de tradities van het land waarin zij wonen. De data op de website wordt ook in de vorm van lesbrieven aangeboden die gebaseerd zijn op het internationaal lespakket van UNESCO World Heritage in Young Hands.

De meeste jongeren zijn geboren in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. De stad die voeger de witte parel van het Caribisch gebied werd genoemd. Hun land Suriname bestaat voor 91% uit tropisch regenwoud met een prachtige flora en fauna.

Waarom een website speciaal voor jongeren?  

jongeren maken erfgoed

Jongeren kunnen online het erfgoed beter leren kennen. Ze kunnen hun leven en carrière ermee op bouwen, het delen met elkaar in eigen land en met jongeren in de rest van de wereld delen. Door een betrouwbare website kunnen de jongeren op een centraal punt erfgoed vinden over Suriname. Er wordt digitaal leermateriaal ontwikkeld voor jongeren om creatief in de les te gebruiken naast de boeken. De website blijft in ontwikkeling, is modern en biedt de mogelijkheid om data te blijven verzamelen. De jongeren kunnen zelf data verzamelen voor de website.

In de komende jaren gaat Youthheritage.sr groeien om de beste website te worden over Erfgoed voor jongeren in Suriname en in het buitenland.

Erfgoed voor de toekomst
Tijdens de uitvoering van het plan hebben leerlingen van scholen hun eigen erfgoed bedacht dat over 100 jaar gekoesterd zal worden door hun nakomelingen.
•    Een nieuw wapen voor Suriname.
•    Een kruidentuin op hun schoolerf.
•    Een gymzaal voor de scholen te Paranam.
•    Een groenten en planterij in de gestrande trein in Parra.
•    Het volkslied van Suriname zingen met trots, upbeat, een strijdlied, uit volle borst met hun hand boven de linkerborst.

ErfgoedPartners in Suriname
Stichting gebouwd Erfgoed.
Unesco commisie Suriname.
Nederlandse Ambassade in Suriname.
Pim de La Parra.
Mulo scholen: Latour ,Copieweg, La Solitude, Paranam, Tata Colin.
Stichting Toerisme Suriname, Cultuurstudies, Stinasu, NIMOS, Curriculum Ontwikkeling van het MinOWC, Natin, Stichting Probitas, Elegant Themes :Rowell Fortune

Partners in Nederland
Johan Ferrier Stichting
Unesco Commisie Nederland
Zeeman en de Regt
Pablo Venema

Video('s)

Foto's

 Jongeren maken Erfgoed
Youthheritage: Gruntapu gudu dati na you

aantal foto's: 5  |  bekijk
« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Actueel

Wan Bun 2024 gewenst!
2024 stelt ons voor grote uitdagingen. Zeker ook in Suriname. Wij richten de blik op een jaar waarbij het belang van de gemeenschap voorop staat. Samen gaan we er een mooi jaar van maken.  |  lees meer »

48 jaar onafhankelijk Suriname
...omdat we alleen zo verder kunnen komen, als volk, als natie en als wereldbevolking. Tegen de krachten van geweld, versplintering, polarisatie en destructie. Net als 48 jaar geleden. Srefi, den si.  |  lees meer »

Video