logo
Johan Ferrier
Project: Villa Zapakara

Van mei tot eind september 2022 organiseerde Villa Zapakara een zestal workshops in Nickerie, Commewijne en Paramaribo. Per district deden er +/- 50 kinderen mee aan de Sranan Krakti workshops. De deelnemers zijn tussen de 6 en 12 jaar.

Tijdens de workshop waarbij de kracht van de Surinaamse cultuur, natuur en de kracht in jezelf centraal staat brengt Villa Zapakara haar tentoonstelling in het museum naar de districten toe. Gedurende vier uur zoeken de deelnemers oso dresi planten (planten die als huismiddel gebruikt kunnen worden) op hun eigen schoolterrein of in hun eigen om omgeving, planten zij zelf zaadjes van Surinaamse groenten en maken zij zelf (groei) papier versierd met zaden en bloemen.

Na afloop van de workshop krijgen alle deelnemers in hun goodiebag een Sranan Krakti boek van de tentoonstelling en een werkblad om leuke opdrachten in te maken mee naar huis. Daarnaast nemen zij natuurlijk hun ‘vers' geplante zaadje mee om te verzorgen en hun zelfgemaakte papier. De plantjes die zullen groeien zullen ook zelf weer vruchten en zaden voortbrengen. Zo worden gezond eten, zelf planten en duurzaamheid gestimuleerd onder de jeugd.

Tentoonstelling
Vooral het creatieve en collectieve proces van het maken van hun eigen (groei) papier is erg spannend en verrassend voor de deelnemers. Naast het maken van hun eigen creatie wordt er ook één gezamenlijk papier gemaakt dat onderdeel is wordt van de Sranan Krakti tentoonstelling in Villa Zapakara tot eind 2023. Zo kunnen ook andere basisschoolleerlingen die dagelijks met hun klas langskomen voor een rondleiding (gemiddeld 50 per dag) het resultaat zien.

De workshop (groei) papier is ontwikkeld door beeldend kunstenaar Coco Duivenvoorde en werd eerder vertoond in Nederland en Suriname. Ook het collectieve papier gemaakt door de kinderen uit Nickerie en Commewijne werd vertoond tijdens een van Duivenvoordes workshops in Art Gallery Ready Tex in Paramaribo.

Het project werd officieel afgerond tijdens het vakantieprogramma bij Villa Zapakara waar de deelnemers hun eigen ansichtkaarten van groeipapier maakten.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Actueel

Wan Bun 2024 gewenst!
2024 stelt ons voor grote uitdagingen.¬†Zeker ook in Suriname.¬†Wij richten de blik op een jaar waarbij het belang van de gemeenschap voorop staat. Samen gaan we er een mooi jaar van maken.  |  lees meer »

48 jaar onafhankelijk Suriname
...omdat we alleen zo verder kunnen komen, als volk, als natie en als wereldbevolking. Tegen de krachten van geweld, versplintering, polarisatie en destructie. Net als 48 jaar geleden. Srefi, den si.  |  lees meer »

Video