logo
Johan Ferrier
Wan Bun 2024 gewenst!

Onlangs werd ik aangesproken toen ik in Den Haag een winkel binnenliep: “Dag mevrouw Ferrier!”, was de enthousiaste begroeting van een kondreman, “hebt u al een huisje in Suriname gekocht?” Dat heb ik niet, maar de aardige man die mij aansprak had dat wel. “Beter koopt u ook een huisje in Suriname, met deze verkiezingsuitslag is er straks geen ruimte meer hier voor ons!”

Hij verwoordde gevoelens die momenteel breder leven bij Nederlanders met wortels in de (voormalige) koloniën of met een migratieachtergrond. 
Begrijpelijk. De recente verkiezingsuitslag leidt tot onderhandelingen om tot een werkbare regering te komen, waarbij onder meer de grondrechten zoals vastgelegd in de grondwet, onderwerp van onderhandelingen zijn geworden. 
De rechtsstaat staat onder druk.

Suriname houdt Nederland wat dat betreft een glasheldere spiegel voor: in Suriname wordt wél de rechtsstaat gerespecteerd. Op 20 december is Bouterse veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor juridisch bewezen betrokkenheid bij de moorden van 8 december 1982. Na 41 jaar…. Dat kon, dankzij de moed en onafhankelijkheid van de drie dappere vrouwelijke rechters van de Krijgsraad, het doorzettingsvermogen van de nabestaanden en de veerkracht van de Surinaamse rechtsstaat. 
Het definitieve vonnis is uitgesproken. 

Voor zowel Nederland als Suriname wordt 2024 dus een belangrijk jaar.
Maar ook voor de wereld. In 2024 gaat 40% van wereldbevolking naar de stembus.
In sommige landen zijn de verkiezingen vrij en democratisch, in andere staat de uitkomst vooraf al vast. 
Op tal van plekken duren oorlogen en gewapende conflicten voort. Het aanzien van de wereld, zo aan het begin van dit nieuwe jaar, is niet prettig en niet hoopvol.

Des te meer komt bij ons een van de gevleugelde uitspraken van Johan Ferrier op: “Alles wat je kan en vermag moet ten dienste staan van de gemeenschap”.

Een inzicht dat op veel plekken vaker gehoord en nageleefd zou mogen worden. 

Uitspraken als deze houden we hoog. Maar ook Johan Ferriers rotsvast vertrouwen in de eigen kracht en het eigen kunnen van alle Surinamers, als de juiste voorwaarden maar geschapen zijn. Deze notities stonden centraal bij de Johan Ferrier Lezing van 12 mei jl. (lees de verhalen van Henry Does en Sharda Ganga) en zullen ook in 2024 onze leidraad zijn: alles doen ten dienste van de gemeenschap, vertrouwend op eigen kracht en eigen kunnen van Surinamers. 

Dat huisje van mij in Suriname gaat er niet komen, maar als Stichting bouwen we door aan het veilige huis voor alle Surinamers. Effectieve leeromgevingen voor alle kinderen van Suriname, plekken waar creatieve ideeën en persoonlijke ontwikkeling en leiderschap ruim baan krijgen.  

Wij willen jullie van harte bedanken voor jullie (financiële) steun bij ons werk, jullie betrokkenheid en kritische meeleven in 2023. 

2024 stelt ons voor grote uitdagingen. 
Zeker ook in Suriname. 
We zien uit naar een positief jaar, waarbij het belang van de gemeenschap voorop staat. 
Daar zetten wij ons voor in, door jullie gesteund. 

Samen gaan we er een mooi jaar van maken. 

Wan Bun 2024 gewenst!

Namens het bestuur van de Stichting Johan Ferrier Fonds,
Kathleen Ferrier,
voorzitter

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Actueel

Wan Bun 2024 gewenst!
2024 stelt ons voor grote uitdagingen. Zeker ook in Suriname. Wij richten de blik op een jaar waarbij het belang van de gemeenschap voorop staat. Samen gaan we er een mooi jaar van maken.  |  lees meer »

48 jaar onafhankelijk Suriname
...omdat we alleen zo verder kunnen komen, als volk, als natie en als wereldbevolking. Tegen de krachten van geweld, versplintering, polarisatie en destructie. Net als 48 jaar geleden. Srefi, den si.  |  lees meer »

Video