« terug | deel dit artikel op: |
Het Johan Ferrier Fonds
Stichting Saga Interproject (SAGA) is een non-profit organisatie gevestigd in Suriname. Ze ontwikkelt programma's en voert projecten uit op het gebied van Zorg, Welzijn, Onderwijs en Jeugdzorg. SAGA is verantwoordelijk voor de organisatie en exploitatie van Prey Skoro (pre-schools).
Uit de zorg voor de Prey Skoro-groepen is de Prey Skoro Plus-variant voortgekomen met inclusief onderwijs voor leerlingen met een beperking. SAGA ontwikkelt, beheert en traint in de programma's Basic Learning4kids (een ontwikkelingsgericht voorschools programma), Werken met anderstaligen, Zorgbewustzijn en Gedifferentieerd werken in de klas.
SAGA ontwikkelt en beheert ook een zorgcoördinatieprogramma voor leerlingen dat wordt uitgevoerd op de scholen van de 2e en 3e onderwijsaanbieders in Suriname. SAGA is momenteel verantwoordelijk voor het ontwerp en de methodische ontwikkeling van een peutergroep voor peuters met een gehoorbeperking.
Filmpjes Nya en Wani & Sabi Saga heeft 31 educatieve filmpjes ontwikkeld op basis van Basic Learning4kids voor jonge kinderen die nog niet op de basisschool zitten. Door de Covid situatie werden scholen, kinderdagverblijven en peuterscholen gesloten. Leerkrachten moesten in de thuissituatie op basis van het curriculum Basic Learning4kids de lessen versterken met aanschouwelijke materialen, die essentieel zijn voor de peuter doelgroep.
Er blijken nauwelijks films met een Surinaamse content op het internet te vinden zijn. Saga ambieert daarom met 26 verhalen van Nyah het luisteren en begrijpen door de kinderen stimuleren en de belangstelling voor boeken en verhalen opwekken.
De verhalen van Nyah gaan over het dagelijkse leven van kinderen in Suriname. De verspreiding van de verhalen gaat via de kanalen van Saga en reikt zo ook de binnenlanden. De doelgroep is jonge kinderen, ouders van jonge kinderen en leidster/leerkrachten van jonge kinderen.
De opzet van het project was als volgt:
1. Vanuit de methode Basic Learning4kids zijn relevante onderwerpen gekozen, die aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep.
2. De auteur maakt van deze onderwerpen korte verhalen tussen de 3.5 -4 minuten.
3. Elk verhaal wordt voorzien van een script, dat leidend is bij de opname van het verhaal.
4. Op basis van elk opgenomen verhaal, vinden de opnames plaats van de gebarentaal.
De verhalen van Nya en van Wani & Sabi zijn inmiddels allemaal online te vinden! Ze kunnen worden bekeken via Facebook en YouTube.
Video('s)
« terug | deel dit artikel op: |
Het bestuur!
Zie hier het vijfkoppige bestuur van het Johan Ferrier Fonds waarmee de stichting de toekomst in gaat. | lees meer »
Vier je vierdagen!
Het Johan Ferrier Fonds bestaat 15 jaar! en daar hebben we bij stil gestaan. Op naar de volgende 15 jaar! | lees meer »
ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) Het Johan Ferrier Fonds is ANBI erkend. Dit betekent dat donaties en giften aan het fonds fiscaal aftrekbaar zijn. Neem voor meer informatie contact op met het Johan Ferrier Fonds. website: www.anbi.nl |
Joan Ferrier Joan Ferrier studeerde orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Na haar studie werkte ze bij het Sociaal Agogisch Centrum 'Het Burgerweeshuis'. Zij werkte aan de Universiteit van Amsterdam en doceerde transculturele Pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Tussen 1998 en 2012 was zij directeur van E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit (www.e-quality.nl ). In 2012 is Equality gefuseerd met Aletta/Atria. Joan was vervolgens voorzitter van de Stichting Herdenking Slavernijverleden die alle activiteiten rondom 150 jaar afschaffing van de slavernij coördineerde. In 2008 kreeg Joan Ferrier uit handen van de Rotterdamse burgemeester Opstelten de EZVN-Award uitgereikt voor Zwarte Vrouwelijke Manager 2008. In 2011 ontving zij een Koninklijke Onderscheiding en werd Joan Ferrier benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Joan overleed op Internationale Vrouwendag, 8 maart 2014. |