logo
Johan Ferrier
Project: Nyah Verhalen

Stichting Saga Interproject (SAGA) is een non-profit organisatie gevestigd in Suriname. Ze ontwikkelt programma's en voert projecten uit op het gebied van Zorg, Welzijn, Onderwijs en Jeugdzorg. SAGA is verantwoordelijk voor de organisatie en exploitatie van Prey Skoro (pre-schools).

Uit de zorg voor de Prey Skoro-groepen is de Prey Skoro Plus-variant voortgekomen met inclusief onderwijs voor leerlingen met een beperking. SAGA ontwikkelt, beheert en traint in de programma's Basic Learning4kids (een ontwikkelingsgericht voorschools programma), Werken met anderstaligen, Zorgbewustzijn en Gedifferentieerd werken in de klas.

SAGA ontwikkelt en beheert ook een zorgcoördinatieprogramma voor leerlingen dat wordt uitgevoerd op de scholen van de 2e en 3e onderwijsaanbieders in Suriname. SAGA is momenteel verantwoordelijk voor het ontwerp en de methodische ontwikkeling van een peutergroep voor peuters met een gehoorbeperking.

Filmpjes Nya en Wani & Sabi Saga heeft 31 educatieve filmpjes ontwikkeld op basis van Basic Learning4kids voor jonge kinderen die nog niet op de basisschool zitten. Door de Covid situatie werden scholen, kinderdagverblijven en peuterscholen gesloten. Leerkrachten moesten in de thuissituatie op basis van het curriculum Basic Learning4kids de lessen versterken met aanschouwelijke materialen, die essentieel zijn voor de peuter doelgroep. 

Er blijken nauwelijks films met een Surinaamse content op het internet te vinden zijn. Saga ambieert daarom met 26 verhalen van Nyah het luisteren en begrijpen door de kinderen stimuleren en de belangstelling voor boeken en verhalen opwekken. 

 

De verhalen van Nyah gaan over het dagelijkse leven van kinderen in Suriname. De verspreiding van de verhalen gaat via de kanalen van Saga en reikt zo ook de binnenlanden. De doelgroep is jonge kinderen, ouders van jonge kinderen en leidster/leerkrachten van jonge kinderen.

De opzet van het project was als volgt: 
1. Vanuit de methode Basic Learning4kids zijn relevante onderwerpen gekozen, die aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep.
2. De auteur maakt van deze onderwerpen korte verhalen tussen de 3.5 -4 minuten.
3. Elk verhaal wordt voorzien van een script, dat leidend is bij de opname van het verhaal.
4. Op basis van elk opgenomen verhaal, vinden de opnames plaats van de gebarentaal.

De verhalen van Nya en van Wani & Sabi zijn inmiddels allemaal online te vinden! Ze kunnen worden bekeken via Facebook en YouTube. 

Video('s)

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Actueel

Wan Bun 2024 gewenst!
2024 stelt ons voor grote uitdagingen.¬†Zeker ook in Suriname.¬†Wij richten de blik op een jaar waarbij het belang van de gemeenschap voorop staat. Samen gaan we er een mooi jaar van maken.  |  lees meer »

48 jaar onafhankelijk Suriname
...omdat we alleen zo verder kunnen komen, als volk, als natie en als wereldbevolking. Tegen de krachten van geweld, versplintering, polarisatie en destructie. Net als 48 jaar geleden. Srefi, den si.  |  lees meer »

Video