logo
Johan Ferrier
Project: Nyah Verhalen

Stichting Saga Interproject (SAGA) is een non-profit organisatie gevestigd in Suriname. Ze ontwikkelt programma's en voert projecten uit op het gebied van Zorg, Welzijn, Onderwijs en Jeugdzorg. SAGA is verantwoordelijk voor de organisatie en exploitatie van Prey Skoro (pre-schools).

Uit de zorg voor de Prey Skoro-groepen is de Prey Skoro Plus-variant voortgekomen met inclusief onderwijs voor leerlingen met een beperking. SAGA ontwikkelt, beheert en traint in de programma's Basic Learning4kids (een ontwikkelingsgericht voorschools programma), Werken met anderstaligen, Zorgbewustzijn en Gedifferentieerd werken in de klas.

SAGA ontwikkelt en beheert ook een zorgcoördinatieprogramma voor leerlingen dat wordt uitgevoerd op de scholen van de 2e en 3e onderwijsaanbieders in Suriname. SAGA is momenteel verantwoordelijk voor het ontwerp en de methodische ontwikkeling van een peutergroep voor peuters met een gehoorbeperking.

Filmpjes Nya en Wani & Sabi Saga heeft 31 educatieve filmpjes ontwikkeld op basis van Basic Learning4kids voor jonge kinderen die nog niet op de basisschool zitten. Door de Covid situatie werden scholen, kinderdagverblijven en peuterscholen gesloten. Leerkrachten moesten in de thuissituatie op basis van het curriculum Basic Learning4kids de lessen versterken met aanschouwelijke materialen, die essentieel zijn voor de peuter doelgroep. 

Er blijken nauwelijks films met een Surinaamse content op het internet te vinden zijn. Saga ambieert daarom met 26 verhalen van Nyah het luisteren en begrijpen door de kinderen stimuleren en de belangstelling voor boeken en verhalen opwekken. 

 

De verhalen van Nyah gaan over het dagelijkse leven van kinderen in Suriname. De verspreiding van de verhalen gaat via de kanalen van Saga en reikt zo ook de binnenlanden. De doelgroep is jonge kinderen, ouders van jonge kinderen en leidster/leerkrachten van jonge kinderen.

De opzet van het project was als volgt: 
1. Vanuit de methode Basic Learning4kids zijn relevante onderwerpen gekozen, die aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep.
2. De auteur maakt van deze onderwerpen korte verhalen tussen de 3.5 -4 minuten.
3. Elk verhaal wordt voorzien van een script, dat leidend is bij de opname van het verhaal.
4. Op basis van elk opgenomen verhaal, vinden de opnames plaats van de gebarentaal.

De verhalen van Nya en van Wani & Sabi zijn inmiddels allemaal online te vinden! Ze kunnen worden bekeken via Facebook en YouTube. 

Video('s)

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin

Uitgelicht

De kinderen van Johan Ferrier: Het voortzetten van een nalatenschap
In dit artikel van EW Magazine worden de kinderen van Johan Ferrier belicht. Het artikel gaat in op hoe zij de nalatenschap van hun vader, de eerste president van Suriname, in ere houden. Samen werken zij aan het levend houden van de idealen van Johan Ferrier, zoals gelijkwaardigheid en gemeenschapszin.  |  lees meer »

Johan Ferrier Fonds: Een inspirerend 2025 in het vooruitzicht
Wat brengt 2025 voor Suriname en het Johan Ferrier Fonds? Lees over onze plannen, zoals de Johan Ferrier Lezing op 11 mei 2025 a.s. met Gerard Spong en Alida Dors, en onze blijvende inzet voor educatie en groei.  |  lees meer »

Video