logo
Johan Ferrier

Ambassadeur - Boris Dittrich

Boris Dittrich

Boris Dittrich (1955) groeide op in Nederland en studeerde rechten. Hij werkte als advocaat in Amsterdam en later als rechter. In 1994 werd hij voor D66 gekozen in de Tweede Kamer, waar hij zich inzette voor onder andere, de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor stellen van hetzelfde geslacht. In 2001 werd Nederland het eerste land ter wereld waar homo- en lesboparen konden trouwen. In 2003 werd hij fractievoorzitter van D66.

Na zijn vertrek uit het parlement, werd Boris in 2007 global advocacy director van Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender (LGBT) Rights Program van Human Rights Watch met als standplaats New York, later Berlijn. Van daaruit strijdt hij tegen discriminatie en voor gelijke rechten voor LGBTQ-ers, nationaal en internationaal. In New York was hij mede-organisator van de jaarlijkse Human Rights Day, een evenement van de Verenigde Naties, waar secretaris-generaal Ban Ki Moon de openingsspeech een aantal malen voor zijn rekening nam.

In 2006 ontving Boris een ridderorde van Koning Beatrix voor zijn politieke werk en in 2013 kreeg hij de Jos Brink Prijs in aanwezigheid van de hogecommissaris van de VN Navi Pillay.

Daarnaast schrijft Boris fictieboeken, de meest recente, Halszaak, verscheen in 2017. In 2018 werd hij gekozen om het geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken in juni te schrijven. Het boek heet Barst en verschijnt in een oplage van 340.000 exemplaren.

« terug

Actueel

Wan Bun 2024 gewenst!
2024 stelt ons voor grote uitdagingen. Zeker ook in Suriname. Wij richten de blik op een jaar waarbij het belang van de gemeenschap voorop staat. Samen gaan we er een mooi jaar van maken.  |  lees meer »

48 jaar onafhankelijk Suriname
...omdat we alleen zo verder kunnen komen, als volk, als natie en als wereldbevolking. Tegen de krachten van geweld, versplintering, polarisatie en destructie. Net als 48 jaar geleden. Srefi, den si.  |  lees meer »

Video