Johan Ferrier Lezing
De Johan Ferrier Lezing heeft als doel het gedachtegoed van Johan H.E. Ferrier, de laatste gouverneur en eerste president van Suriname, levend te houden. Met de lezing wordt op een positieve manier aandacht gevraagd voor Suriname en wordt tevens bekendheid gegeven aan het werk van de stichting Johan Ferrier Fonds.
De Johan Ferrier lezing is voor het eerst gehouden in 1995 ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van de Faculteit der Maatschappijwetenschappen van de Universiteit van Suriname. Deze lezing werd uitgesproken door prof. dr. Ernst Hirsch Ballin samen met oud-vicepresident en oud-premier van Suriname Henck A. E Arron.
Na een aantal lezingen gehouden in zowel Suriname als Nederland werd na een hiaat in 2014 de lezing voortgezet. De lezing vindt nu elke twee jaar plaats en wordt georganiseerd door het Johan Ferrier Fonds.
2023
In 2023 vond de lezing plaats in de Kerkzaal van De Hermitage Amsterdam, nu H'ART Museum genaamd. De bijzondere duo-lezing werd gehouden door Sharda Ganga en Henry Does. Beide lezingen zijn hier te lezen en in fotogalerijen staat een impressie van deze mooie avond met lezingen en muziek.
Lezing Henry Does »
Lezing Sharda Ganga »
Foto's part I »
Foto's part II »
2019
In 2019 bestond het Johan Ferrier Fonds 10 jaar. Tegelijkertijd organiseerde De Nieuwe Kerk in Amsterdam een grote Suriname tentoonstelling. Dit leidde tot een bijzondere samenwerking: de jubileumlezing van het Johan Ferrier Fonds ism DNK vond op 15 september plaats in De Nieuwe Kerk in Amsterdam . De lezing werd gehouden door Cynthia McLeod, auteur en verteller en dochter van Johan Ferrier.
2018
Sheila Sitalsing hield in 2018 de Johan Ferrier Lezing. Do something, daar gaat het om, aldus Sitalsing, aansluitend bij de woorden van Madeleine Albright "See something, say something, do something". “De noodzakelijke complete systeemverandering zal van binnenuit moeten komen”.
2016
De relatie tussen Suriname en Nederland kent een rijke, maar ook complexe geschiedenis. In November 2015 vierde Suriname haar veertigste verjaardag als zelfstandige republiek. Johan Ferrier heeft altijd gepleit voor het belang de eigen kracht van Surinamers te ontwikkelen en als Surinamers het heft in eigen hand te nemen. Maar wat is er in die periode gebeurd? En hoe staat die relatie er nu voor? In 2016 sprak Humberto Tan de lezing uit.
2014
De 2014 lezing had als titel: 'Joan Ferrier in gedachten' en werd verzorgd door de minister voor Handel en Internationale Samenwerking, mevrouw Lilianne Ploumen. Inhoudelijk stond de lezing in het teken van Suriname en van Joan Ferrier. Haar visie en gedachtegoed en de leidende rol die Joan Ferrier heeft gespeeld voor de emancipatie van zwarte-, migranten- en vluchtelingen vrouwen en mannen waren leidraad bij deze editie.
De kinderen van Johan Ferrier: Het voortzetten van een nalatenschap
In dit artikel van EW Magazine worden de kinderen van Johan Ferrier belicht. Het artikel gaat in op hoe zij de nalatenschap van hun vader, de eerste president van Suriname, in ere houden. Samen werken zij aan het levend houden van de idealen van Johan Ferrier, zoals gelijkwaardigheid en gemeenschapszin. | lees meer »
Johan Ferrier Fonds: Een inspirerend 2025 in het vooruitzicht
Wat brengt 2025 voor Suriname en het Johan Ferrier Fonds? Lees over onze plannen, zoals de Johan Ferrier Lezing op 11 mei 2025 a.s. met Gerard Spong en Alida Dors, en onze blijvende inzet voor educatie en groei. | lees meer »
ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) Het Johan Ferrier Fonds is ANBI erkend. Dit betekent dat donaties en giften aan het fonds fiscaal aftrekbaar zijn. Neem voor meer informatie contact op met het Johan Ferrier Fonds. website: www.anbi.nl |
Joan Ferrier Joan Ferrier studeerde orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Na haar studie werkte ze bij het Sociaal Agogisch Centrum 'Het Burgerweeshuis'. Zij werkte aan de Universiteit van Amsterdam en doceerde transculturele Pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Tussen 1998 en 2012 was zij directeur van E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit (www.e-quality.nl ). In 2012 is Equality gefuseerd met Aletta/Atria. Joan was vervolgens voorzitter van de Stichting Herdenking Slavernijverleden die alle activiteiten rondom 150 jaar afschaffing van de slavernij coördineerde. In 2008 kreeg Joan Ferrier uit handen van de Rotterdamse burgemeester Opstelten de EZVN-Award uitgereikt voor Zwarte Vrouwelijke Manager 2008. In 2011 ontving zij een Koninklijke Onderscheiding en werd Joan Ferrier benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Joan overleed op Internationale Vrouwendag, 8 maart 2014. |