logo
Johan Ferrier
Johan Ferrier Fonds

De Johan Ferrier Lezing heeft als doel het gedachtegoed van Johan H.E. Ferrier, de laatste gouverneur en eerste president van Suriname, levend te houden. Met de lezing wordt op een positieve manier aandacht gevraagd voor Suriname en wordt tevens bekendheid gegeven aan het werk van de stichting Johan Ferrier Fonds.

De Johan Ferrier lezing is voor het eerst gehouden in 1995 ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van de Faculteit der Maatschappijwetenschappen van de Universiteit van Suriname. Deze lezing werd uitgesproken door prof. dr. Ernst Hirsch Ballin samen met oud-vicepresident en oud-premier van Suriname Henck A. E Arron.

Na een aantal lezingen gehouden in zowel Suriname als Nederland werd na een hiaat in 2014 de lezing voortgezet. De lezing vindt nu elke twee jaar plaats en wordt georganiseerd door het Johan Ferrier Fonds.


2023
In 2023 vond de lezing plaats in de Kerkzaal van De Hermitage Amsterdam, nu H'ART Museum genaamd. De bijzondere duo-lezing werd gehouden door Sharda Ganga en Henry Does. Beide lezingen zijn hier te lezen en in fotogalerijen staat een impressie van deze mooie avond met lezingen en muziek.

Lezing Henry Does »
Lezing Sharda Ganga »
Foto's part I »
Foto's part II »


2019
In 2019 bestond het Johan Ferrier Fonds 10 jaar. Tegelijkertijd organiseerde De Nieuwe Kerk in Amsterdam een grote Suriname tentoonstelling. Dit leidde tot een bijzondere samenwerking: de jubileumlezing van het Johan Ferrier Fonds ism DNK vond op 15 september plaats in De Nieuwe Kerk in Amsterdam . De lezing werd gehouden door Cynthia McLeod, auteur en verteller en dochter van Johan Ferrier.

lees meer »

2018
Sheila Sitalsing hield in 2018 de Johan Ferrier Lezing. Do something, daar gaat het om, aldus Sitalsing, aansluitend bij de woorden van Madeleine Albright "See something, say something, do something". “De noodzakelijke complete systeemverandering zal van binnenuit moeten komen”.

lees meer »

2016
De relatie tussen Suriname en Nederland kent een rijke, maar ook complexe geschiedenis. In November 2015 vierde Suriname haar veertigste verjaardag als zelfstandige republiek. Johan Ferrier heeft altijd gepleit voor het belang de eigen kracht van Surinamers te ontwikkelen en als Surinamers het heft in eigen hand te nemen. Maar wat is er in die periode gebeurd? En hoe staat die relatie er nu voor? In 2016 sprak Humberto Tan de lezing uit.

lees meer »


2014
De 2014 lezing had als titel: 'Joan Ferrier in gedachten' en werd verzorgd door de minister voor Handel en Internationale Samenwerking, mevrouw Lilianne Ploumen. Inhoudelijk stond de lezing in het teken van Suriname en van Joan Ferrier. Haar visie en gedachtegoed en de leidende rol die Joan Ferrier heeft gespeeld voor de emancipatie van zwarte-, migranten- en vluchtelingen vrouwen en mannen waren leidraad bij deze editie.

lees meer »

Actueel

Wan Bun 2024 gewenst!
2024 stelt ons voor grote uitdagingen. Zeker ook in Suriname. Wij richten de blik op een jaar waarbij het belang van de gemeenschap voorop staat. Samen gaan we er een mooi jaar van maken.  |  lees meer »

48 jaar onafhankelijk Suriname
...omdat we alleen zo verder kunnen komen, als volk, als natie en als wereldbevolking. Tegen de krachten van geweld, versplintering, polarisatie en destructie. Net als 48 jaar geleden. Srefi, den si.  |  lees meer »

Video